Leden van Kwitka

Gea Werdekker

Gea Werdekker begon op haar vierde jaar met zangles in haar geboortestad Leiden. Ze maakte deel uit van het koor de Leidse Sleuteltjes. Verhuizing naar Den Haag betekende even stoppen met zingen. Gea ging gitaarles nemen, tot haar twaalfde. Ze zong daarna drie jaar in het Voorburgs jongerenkoor bij Ad de Groot. Vanaf 1982 kreeg Gea zangles van Danny Zonnewa en Marijke van de Lugt. Na een intermezzo van 6 jaar begon in 1991 Oekraïens/Russische muziek haar aandacht te trekken. Sergei Latychev, Inna Krasnotsvetova en vooral Tamara Obreskov schoolden haar. Gea zong meer dan 20 jaar bij Russisch Oekraïense Zang- en Dansensemble Kalinka in Rotterdam. Zij bleef dit ensemble trouw tot 2012. In 2011 richtte zij samen met een aantal enthousiaste studenten van de zangpedagoge Tamara Obreskova het Slavisch ensemble Raduznaya op. Zij is een inspiratiebron en een stuwende motor achter Kwitka, Slavisch ensemble Raduznaya en heeft sinds 2010 ook het Kwitka artiestenbemiddelingsbureau onder haar beheer.

Oksana Ryndenko

Oksana Ryndenko werd geboren in Kiev, Oekraïne. Haar afstuderen vond plaats aan het Tchaikovsky Staats Conservatorium te Kiev bij Prof. Igor Ryabov (piano) en Prof. Tamara Gnativ (musicologie) en perfectioneerde haar vaardigheden in een post-graduate programma. Sinds 1993 geeft Oksana les aan het Tchaikovsky Nationaal Muziek Academie van Oekraïne. Op dit moment is Oksana Ryndenko is Associate Professor aan de speciale Piano Faculteit en Vice-Decaan van de Piano Departement van ditzelfde Muziek Academie. Ze is erg bekend als concertpianiste, musicologe en hoofddocent.

Oksana Ryndenko treedt in veel Europese landen op, België, Nederland, Duitsland en Spanje and natuurlijk in Oekraïne, met zowel solo programma’s als ook verschillende kamermuziek ensembles. Ze is een vooraanstaande pianiste en bezit een briljante creatieve identiteit, toont een subtiele artistieke smaak and spreidt een meesterlijke ensemble techniek ten toon. Haar repertoire aan pianoconcerten bevat werken van de Barok periode tot hedendaagse Oekraïense muziek, inclusief speciale composities voor duo ‘Caprice’, waarin zij samen speelt met Yuriy Lysenko op balalaika. Reeds meer dan 10 jaar treedt Oksana op met het Oekraiens-Nederlandse muziek ensemble ‘Kwitka’ gedurende ongeveer 300 concerten.

In haar dissertatie voor Doctor of Philosophy beschreef Oksana cultuurfenomenen in de kunst van het pianospel van Olivier Messiaen’ (2010); daarnaast was ze auteur van een 20-tal wetenschappelijke artikelen, gewijd aan de moderne muziek en de piano. Oksana Ryndenko is ook actief in publieke culturele activiteiten; ze is directeur van een jaarlijks kunstproject ‘Moderne Muziek Workshop’ in Kiev in het kader van concerten van hedendaagse muziek, de muzikale premieres en de wetenschappelijke conferenties en problemen met de moderne muzikale kunstuitingen.

In aanvulling hierop trad Oksana al vaak op als jurylid in Oekraïense en international competities. Veel van haar studenten hebben prijzen gewonnen in internationale competities in Oostenrijk, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Rusland, Oekraïne, etc.). Oksana Ryndenko organiseert talloze studentenconcerten, geeft lezingen en master-classes in Kiev and andere steden van de Oekraïne.

Sofia Lysenko

Dochter van Oksana Rijndenko. Aanstormend talent op de piano, beëindigt in juni 2017 op 14-jarige leeftijd de muziekschool in Kiev en heeft al een aantal keren succesvol meegedaan aan concoursen in de Oekraïne maar ook in Finland. Ze nam al deel aan de concerten met Kwitka vanaf haar 4e jaar. Eerst met de triangel, de tamboerijn, de xylofoon en via het spelen van quatre-mains met haar moeder groeide ze langzaam in de concerten.

Nathalia Zhelo

Sinds de winterconcerten in 2016 heeft Kwitka Nathalia Zhelo, domriste van het Filharmonisch orkest uit Nicolaev gecontracteerd.

Nathalia is afgestudeerd aan het conservatorium in Odessa en werkzaam in de groep Uzory die ook regelmatig naar Nederland komt en vele concerten geven met het Oeral Kozakkenkoor o.l.v. Gregor Bak. Zij heeft aan het repertoire van Kwitka een nieuwe impuls gegeven. Kwitka is erg verheugd met deze nieuwe samenwerking. 

Anita Gerritsenvanderhoop

De mezzo sopraan Anita is een zeer graag gezien gast in Kwitka. Haar prachtige stem en geweldige performance is een lust voor oog en oor. Net zoals Gea is ook Anita student geweest bij de Wit-Russische zangpedagoge Tamara Obreskova.

In mei 2013 maakte Anita Gerritsenvanderhoop ook deel uit van het jubileumconcert van Kwitka in Kiev. Kwitka vindt het altijd weer een feestje als Anita de tijd kan vinden om met Kwitka op te kunnen treden.

Jurriaan de Bruin

De tenor Jurriaan de Bruijn heeft sinds de winter van 2018 een aantal gastoptredens verzorgd in de concerten van Kwitka. Het was een feest en komende zomer is hij bij een aantal concerten weer van de partij.